Suomen Joulupuuseura suosittelee kaatamaan joulupuun aikaisintaan 4 viikkoa ennen joulua. Kaadon jälkeen joulupuuta kannattaa säilyttää mieluiten avotaivaan alla (ei esim.talon räystään alla) ja pystyasennossa lumihangessa.
Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on vain muutama lämpöaste. Sahaa ensin kuusen tyvestä pois 3-5 cm runkoon nähden vaakasuorasti jolloin kuusi saa uuden imupinnan. Puun annetaan sulaa hitaasti muutama vuorokausi, tyvi koko sulamisajan vesiämpärissä.
Ellei viileää/puolilämmintä tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään koko ajan vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Neulasten aikainen kariseminen on sitä todennäköisempää mitä enemmän kuusi on jäässä ennen sulatusvaihetta. Oikealla sulatustekniikalla karisemisriskiä voidaan kuitenkin merkittävästi pienentää.
Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Tarkista päivittäin, ettei veden pinta pääse laskemaan rungon tyveä alemmas. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useammin. Kuusenjalkaa hankkiessa kannattaa valita jalka jossa on mahdollisimman suuri vesisäiliö. Paras vaihtoehto on jalka, jossa on erillinen säiliö, jolloin vedenpinnan tarkkaileminen ja veden lisääminen on helppoa. Kasteluveteen ei tarvitse laittaa lannoitetta.
Aseta joulukuusi mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, tulisijoista tai muista lämmönlähteistä. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää.